Als ik zeg conserveringsmiddelen dan denk jij “Oh nee, E-nummers, laat maar!” Dat komt omdat de moderne conserveringsmiddelen allemaal een E-nummer hebben. En E-nummers associëren we met gezondheidsrisico’s, daar willen we er het liefst zo ver mogelijk vandaan blijven. Steeds meer mensen kiezen daarom voor minder E-nummers, en producten met op het etiket de vermelding “Zonder toegevoegd conserveringsmiddel”.
Zijn E-nummers schadelijk?
Volgens de consumentenbond is dat enigszins overdreven, omdat de regels over de toegestane hoeveelheid E-nummers in voeding streng zijn. Wel is bekend dat wanneer bepaalde E-nummers gecombineerd worden, dat kan leiden tot ongewenste effecten. Het antioxidant E320 kan in combinatie met E300 (vitamine C) vrije radicalen opleveren. Deze vrije radicalen kunnen je cellen beschadigen. Daarom heeft de EU het gebruik van E320 beperkt. En zo zijn er meer voorbeelden.
Wel of niet conserveren?
Conserveren is een manier om voedingsmiddelen langer houdbaar te maken door bacteriën, schimmels, gisten en virussen te doden of te zorgen dat ze niet verder groeien. Voedsel bederft hierdoor minder snel en mensen worden er minder snel ziek van. Dus toch wel nuttig dat conserveren. Gelukkig zijn er heel veel manieren om voedingsmiddelen old school te conserveren. Je kunt het fermenteren, bevriezen of juist verhitten, en je kunt zout (haring), suiker(jam) of azijn (augurken) toevoegen om de houdbaarheid van een product te vergroten.
Smakelijk en gezond: Olijfolie als Conserveringsmiddel
Olijfolie bevat geen conserveringsmiddelen. Althans, het is maar hoe je het bekijkt. Het bevat van nature Vitamine E, een antioxidant dat ervoor zorgt dat de olijfolie niet snel bederft. Daarom heeft olijfolie geen toegevoegde conserveringsmiddelen nodig. Nadat je blik open hebt getrokken blijft nog zeker een jaar goed. En laat Olijfolie nou ook een gunstig effect hebben op de houdbaarheid van andere producten. Dat zie je bijvoorbeeld aan diverse tapas, Spaanse vis, en lekkers als zongedroogde tomaten of geroosterde paprika’s.
Old school conserveren met (Olivarera) Olijfolie
Je kunt er ook zelf mee aan de slag met producten uit de moestuin die je niet direct opeet, en langer wilt bewaren. Een goed idee voor de houdbaarheid en de smaak, want met Olivarera weet je zeker dat wat je bewaart, extra lekker wordt!
Champignons
Kook champignons 30 minuten
Goed laten uitlekken
Doe de champignons in een flinke pan
Overgiet met olijfolie, 1 soeplepel wijnazijn, Provençaalse kruiden, zout en peper
Dit gaat 30 minuten stoven op klein vuur
Laten afkoelen
Bewaar het geheel in een gesloten pot doen en als serveer ze koud als tapas.
Kleine verse groenten:
Blancheer de groenten gedurende 4 à 5 minuten
Goed drogen
Onderdompelen in Olivarera Olijfolie in gesloten pot
Bewaar de pot op een donkere plaats
De groenten zijn enkele maanden houdbaar.
Geitenkaas
Een halfgerijpte geitenkaas of feta kunt u ook langer bewaren in Olivarera olijfolie eventueel op smaak gebracht met zwarte peper en bonenkruid. Ook als je het niet lang wilt bewaren trouwens een goed idee: olijfolie over je kaas!
Read More